Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

SZÉP Kártyás visszaélések és csalások

| SZÉP kártya | 2012-07-24

SzepKartyat.hu - SZÉP Kártya elfogadóhelyek

 

Hogyan csalhatnak és élhetnek vissza a SZÉP Kártyával?

Ahol pénzről van szó, ott sajnos elkerülhetetlenül megjelennek a csalók is. A SZÉP Kártya (Széchenyi Pihenő Kártya) pedig pénzkérdés, hiszen a rajta lévő egyenleg éppúgy elkölthető, mint a készpénz, a különbség csak annyi, hogy a különböző alszámlákról más-más szolgáltatásért fizethetünk vele.

Az üdülési csekkek és étkezési utalványok (pl.: Erzsébet-utalvány) hamisítója, például a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz hamisítása bűncselekményt valósítja meg – az, hogy külön büntető törvénykönyvi tényállás foglalkozik a cafeteria hamisítással, már önmagában jelzi, hogy az ilyesmi előfordul. A Legfőbb Ügyészség egészen friss beszámolója szerint 2011-ben az előző évhez képest 3.080 olyan bűnesettel többre derült fény, amelyekben készpénz-helyettesítő eszközt hamisítottak vagy azokkal éltek vissza. Tavaly összesen több mint 13.500 ilyen bűncselekmény történt, ebből pedig egyértelmű, hogy érdemes figyelni a visszaélésekre, és óvatosnak kell lenni. Ilyen papír alapú utalványokat (pl.: Üdülési csekk) könnyebb hamisítani, így jellemzően tízszer annyi efféle visszaélés van, mint pénzhamisítás.

Visszaélés lopott vagy elveszített SZÉP Kártyával:

A leggyakoribb visszaélés azonban mégis az marad, mikor valaki megszerzi a kártyánkat vagy kártyaadatainkat. Arról korábban is írtunk már, hogy a SZÉP Kártyával történő vásárlás után kapott bizonylatot mindenképpen őrizzük meg, mivel a rajta szereplő kártyaszám, név, kibocsátó pénzintézet és egyenleginformáció ismeretében minden további nélkül lehet online rendelni kártyánk terhére. Az étteremben, boltban egy másik példány megmarad, így papíron van esélye annak, hogy megszerezze valaki ezeket az adatokat, ezért az egyenlegünket gyakran ellenőrizzük le! Szintén azonnal jelentsük be, ha elveszítettük a kártyát vagy arra gyanakszunk, hogy ellopták! Mivel PIN-kód nem szükséges a használatához, elég csak lehúzni, ezért könnyen használhatják! A SZÉP Kártya elfogadóhelynek a szabályozás szerint ellenőriznie kellene a vásárló személyazonosságát, de ez annak dacára is a leggyakrabban elmarad, hogy próbavásárlás esetén akár meg is büntethetik, ha hanyagul végzi az ellenőrzést az elfogadás során. A kártyánkat csak mi használhatjuk: ezért ne is adjuk kölcsön, és mindig tartsuk biztonságos helyen. Ha szeretnénk, hogy a kártyánkon lévő egyenlegünk terhére hozzátartozóink is vásárolni tudjanak, akkor igényeljünk mellé társkártyákat.

Arra mindenképpen felhívnánk a figyelmet, hogy a társkártyák használói a SZÉP Kártya teljes egyenlege felett rendelkeznek, és nincs mód semmilyen fajta szabályozásra, ami a keretre (egy bizonyos összeg határig) vagy esetleg egy-egy alszámlára (csak bizonyos alszámlák hozzáférése) irányulna.

Egyéb SZÉP Kártyás visszaélések:

A visszaéléseknek van egy másik típusa. Mivel a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) még viszonylag új, mostanában alakulnak ki azok a praktikák (trükközések), amelyekkel maguk az elfogadóhelyek húzhatnak hasznot belőlük. Például korábbi sajtóhírek szerint egy cég 10%-os jutalékért bármilyen sporteszközt eladott a kártya terhére, de még gyakoribb, hogy vásárlás esetén egyszerűen lehúzzák valaki más kártyáját, aki ezért némi készpénzt kap. A SZÉP Kártyát kibocsátó bankok (OTP, MKB, K&H) rendszerint két héten belül a lehúzott kártya terhére elküldik a már jutalékkal csökkentett (a jogszabály szerint ez legfeljebb 1,5% lehet) vételárat a szerződött partnernek, a kártyatulajdonos pedig némi készpénzt kap – cserébe az elfogadóhely nemcsak a termék, szolgáltatás árát, hanem némi „adminisztrációs költséget” is zsebre tesz.

Amikor az elfogadóhely összejátszik a kártyatulajdonossal:

Korábban olyan esetről is hallottunk, hogy a vendéglátóhely összejátszva az ismerős SZÉP Kártya tulajdonossal egyszerűen csak lehúzza a vendéglátás alszámlán összegyűlt összeget, majd annak egy bizonyos részét (mondjuk az összeg 95%-át) készpénzben átnyújtja a kártyabirtokos részére. A tranzakcióval mind a kettő fél jól jár, mivel a vendéglátóhely is tisztában van azzal, hogy az étkezésre felhasználható vendéglátás alszámlán összegyűlt több tízezres összeget (3 hónap alatt akár 3×12.500 Ft = 37.500 Ft) a SZÉP Kártya tulajdonosa úgyse nála használná csak fel, arról nem is beszélve, hogy a vendéglátóhely többek között megspórolja az ételkészítés „rezsi költséget”, na meg a kiszolgálás „díját” is. A kártyabirtokos pedig azért jár jól, mert a hónapok alatt összegyűlt, akár nagyobb összeget is (éves szinten max. 150.000 Ft) a birtokában tudhatja, ami felett már szabadon rendelkezhet, ugyan is ezután semmilyen fajta kötődése nincsen, hogy azt az erre jogosult elfogadóhelyek bármelyikén használhassa csak fel. Így juthat legalább valamennyi pénz a sárga csekkek és egyéb kötelezettségek rendezésére is.

Inkább legyünk óvatosabbak!

Az élet minden területére igaz, hogy bár paranoiásnak nem kell lenni, az értékeinkre mindig figyelnünk kell, mert ezt nem teszi meg más helyettünk. Inkább óvatosak legyünk, mint balekok, és ne hagyjuk magunkat csőbe húzni!

A SZÉP Kártyára tekintsünk úgy, mint egy bankkártyára – még ha messzemenően nem is az – és lehetőleg ugyan olyan körültekintéssel is használjuk.

Néhány SZÉP Kártya elfogadóhely a teljesség igénye nélkül:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
SZÉP Kártyás visszaélések és csalások, 3.0 out of 5 based on 1 rating

      

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

    No results.

Hirdetések értékelése

    No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg