Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

Hogyan teljesített a SZÉP Kártya 2012 első félévében?

| SZÉP kártya | 2012-07-20

SzepKartyat.hu - SZÉP Kártya elfogadóhelyek

 

Hogyan alakult a turizmus 2012 első félévében?

Az idei év első felében némileg több külföldi turista látogatta meg nyaralási, üdülési célból Magyarországot, de nagyjából ugyanannyival kevesebben is indultak el tőlünk belföldi pihenésre. A kempingek, kisebb panziók egyre rosszabbul teljesítenek, a wellness szállodák azonban növekvő bevételekről számolhatnak be. A tendenciák mérésére már a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) is alkalmas, hiszen már húszezernél (2012. április végig több mint 21 ezer elfogadóhelyet regisztráltak a rendszerben) is több helyen elfogadják. A kártyán háromféle (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) alszámla van, melyeket más-más célra lehet használni, de szálláshely-szolgáltatásra mindhárom (kivétel az utazási irodák által értékesített szálláshelyek, melyek kizárólag csak a szálláshely alszámláról rendezhetők) felhasználható. A kártyára egy évben legfeljebb 450 ezer forint kerülhet.

Mit mutatnak a számok 2012 első félévében?

Eddig körülbelül hatszázezer SZÉP Kártyát bocsátott ki az erre jogosult három bank (OTP, MKB, K&H) összesen. A föltöltött összegek felét a vendéglátás alszámlára kérik a munkavállalók, ami nem is csoda, hiszen akár egy dolgos munkanapon is lehet innen költeni az ebédre, sőt interneten akár ételt is rendelhetünk a terhére. A nyár beköszöntével viszont a másik két alszámla (a szálláshely és a szabadidő) is egyre hasznosabbá válik. A felmérések szerint a dolgozók 57%-a kizárólag étkezésre költené ezt a béren kívüli juttatást. A kártyára fizetett összeg nagyjából 30%-át kérik szálláshely biztosítására.

Hotelek esetében a legkönnyebb SZÉP-pel fizetni, mivel háromból két helyen elfogadják a kártyát. De kisebb vendégházak, panziók esetében sem lehetetlen elfogadóhelyre bukkanni, mert ezek 37%-ában lehet a kártyával fizetni.

A kisebb fennakadások, abból adódnak még leginkább, hogy az elfogadóhelyek nagy része nincs tisztában vele, hogy az összes kártyakibocsátóval külön-külön is szerződést kell kötnie, ha mindegyik SZÉP Kártya típust el szeretné fogadni.

A kártyára a munkáltatók már tízmilliárd forintnál nagyobb összeget föltöltöttek. A tapasztalat az, hogy lassan kezdik megszokni a munkavállalók is a kártyát, mivel pedig egyre több helyen látják, hogy lehet vele fizetni, már nincs akkora ellenérzés az új cafeteriával kapcsolatban, mint azt az első hetekben-hónapokban lehetett tapasztalni. A többség már kifejezetten úgy keres szálláshelyet, hogy ott elfogadják-e a pihenőkártyát.

A katasztrófavédelem statisztikája alapján azt lehet mondani, hogy a munkavállalók a SZÉP Kártyát választják, ha béren kívüli juttatásról van szó. A katasztrófavédelemnél évente 200 ezer forintnyi juttatás jár minden dolgozónak. A munkavállalók átlagosan ebből nyolcvanezer forintot a SZÉP Kártyára kértek, így összesen nyolcszázmillió forintot utalnak majd át nekik a számlákra.

Akadnak szálláshelyek, melyeknek már bevált a SZÉP Kártya!

Vannak olyan szállásadók, melyek bevételeik háromnegyedét SZÉP Kártya-fizetésekből realizálják, de összesen csak a szálláshelyek 40%-ában lehet kártyával fizetni. A szolgáltatói jutalék jóval alacsonyabb (legfeljebb 1,5%), mint a korábbi üdülési csekkek esetében, de általános problémának tartják, hogy a néhány száz forintos idegenforgalmi adót nem lehet a kártyáról levonni. Ezen felül azonban úgy tűnik, hogy idén nyáron már a korábbi gyerekbetegségeket kinőtte a rendszer, és nem jelent gondot, ha valaki a Széchenyi Pihenő Kártyájával fizetne.

Problémát csak az jelenthet, ha egy helyen nem fogadják el a mi bankunk által kibocsátott kártyát. Ez nem gyakori (a szálláshelyek mindössze három százalékánál fogadnak el mindössze egyfélét), de azért a szolgáltatók 35%-ánál nem lehet mindhárom bank kártyájával fizetni. A másik probléma, hogy bár idén szállásra mindhárom alszámláról lehet költeni (kivétel az utazási irodák által értékesített szálláshelyek, melyek kizárólag csak a szálláshely alszámláról rendezhetők), magának a szálláshelynek is kell szerződéssel rendelkeznie a különféle alszámlákhoz, hogy azokról levonhasson. A felmérések szerint a legnépszerűbb vendéglátás alszámláról a szállásadók több mint 40–60%-a nem tud pénzt levenni.

A SZÉP Kártya teljesítése számokban, a kezdetektől egészen 2012 első félévéig (június 30-ig) bezárólag:

  • Kibocsátott SZÉP Kártyák száma: kb. 597 ezer (több mint a fele OTP SZÉP Kártya)
  • SZÉP Kártya elfogadóhelyek száma: kb. 22 ezer
  • SZÉP Kártyák alszámláira feltöltésre került teljes összeg: 18,7 milliárd
  • SZÉP Kártyák alszámláira feltöltésre került összegek %-os megoszlása: szálláshely (37%), vendéglátás (49%), szabadidő (14%)

Néhány SZÉP Kártya elfogadóhely a teljesség igénye nélkül:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Hogyan teljesített a SZÉP Kártya 2012 első félévében?, 4.0 out of 5 based on 1 rating

     

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

    No results.

Hirdetések értékelése

    No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg