Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

Hajdúszoboszló – gyógyfürdő, aquapark, gyógyturizmus

| Észak-Alföld | 2012-07-16

Hajdúszoboszlói Aquapark

 

Hajdúszoboszló: az Alföld fürdővárosa, és a gyógyturizmus fellegvára

Ha azt mondjuk egy magyarnak, hogy mondjon egy hazai fürdővárost, valószínűleg a többség Hajdúszoboszló nevét említené. Ez nem is csoda, hiszen Magyarország egyik legnagyobb termálvizes üdülőjeként a belföldi gyógyászati célú, rekreációs turizmus fellegvára a város.

1927-ben dőlt el, hogy a Hajú-Bihar megyében található Hajdúszoboszló a fürdőzők városa lesz: ekkor bukkant ugyanis a hajdúszoboszlói gyógyfürdőre Pávai-Vajna Ferenc geológus, aki a hazai hévízkutatás úttörője, szemléletváltoztatója volt. Többéves kutatás után tört csak föl a 73 °C-os kénes-jódos gyógyvíz, hamarosan pedig a szoboszlói üdülőövezet, a Bánomkert szállodákkal, éttermekkel kezdett benépesülni.

A hajdúszoboszlói gyógyfürdőt ma egy gyönyörű liget öleli körbe, de már a negyvenes években is parkot létesítettek, miközben újabb és újabb élményelemeket hoztak el Magyarországra: megjelent hazánk első hullámmedencéje, később pedig pezsgőfürdőzni is lehetett a büszke városban. Hajdúszoboszló számára a turizmus, és ezen belül is leginkább a gyógyturizmus, új világot hozott és azt is mondhatjuk, hogy megvastagította a város nevét hazánk térképén. Nem túlzás azt állítani, hogy sehol máshol nem tudják itthon jobban, mire is van szükség a fürdőturizmusban, mire vágynak a fiatalabbak egy strandon vagy az idősebbek a fürdőben.

Manapság már egy Aquapark is elérhető óriáscsúszdákkal a családok számára, de a romantikus éjszakát megkoronázhatja a csónakázótó meglátogatása is.

Pávai-Vajna szobrát a fürdőpark bejárata előtt láthatjuk. Közelében fekszik a Harangház, melyben ötven harang alkot emlékművet. A házat három faszobor, a Turulmadár, a Csodaszarvas és az Életfa őrzik. A Debrecentől csupán 21 km-re található Hajdúszoboszló szíve és lelke a fürdőnegyed, és érezhető, hogy az ide látogató magyar turistákat nem csupán testben, de lélekben is készek megújítani a csodálatos környezettel.

A szellős délutánokat vagy jó kedvű estéket a közeli belvárosban tölthetjük, ahol boltok és fogadók széles sora kínál kikapcsolódást. Látnivalót a református és katolikus templom, valamint a nádfedeles Fazekasház jelent, utóbbi népművészeti kiállítást őriz. Kulturális érdeklődésünket a közeli Bocskai Múzeum elégítheti ki.

A településen különböző sportrendezvények, valamint fesztiválok és más vigadalmak (pl.: Szoboszlói Várjátékok) a nyári szezonhoz közeledve egyre sűrűbbé válnak, majd már mindennaposnak is nevezhetjük őket. A már hagyományosnak mondható Grillétel- és Sörfesztivál minden évben (időpont: május utolsó hétvégéjén – Pünkösdkor, helyszín: Fesztivál tér) emlékezetes szórakozásnak ígérkezik, de sok zenei (tájzenei és könnyűzenei) rendezvény és a fürdők által megrendezett program is várja az érdeklődőket.

Az egészségtudatos élet előtérbe kerülésével egyre nő a gyógyfürdők (pl.: Zalakaros, Hévíz) iránti kereslet, de az orvostudomány is már régen fölismerte a vízgyógyászat hatásait. A hidroterápia és a balneoterápia (gyógyvízterápia) már kialakult betegségek kezelésére és a tünetek enyhítésére orvosi előírás alapján gyógyír lehet, de immunerősítő, stresszoldó és pihentető hatásai miatt mindenki számára egészséges döntés egy hajdúszoboszlói üdülés.

Hajdúszoboszlói programok és látnivalók:
 • Hajdúszoboszlói Gyógy- és Élményfürdő – 4200 Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.
 • Hajdúszoboszlói Aquapark – 4200 Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.
 • Mókuskaland Élménypark – 4200 Hajdúszoboszló, Liget utca 23.
 • Harangház – 4200 Hajdúszoboszló, Szent István park 1.
 • Fazekasház – 4200 Hajdúszoboszló, Ady Endre utca 2.
 • Népi lakóház – 4200 Hajdúszoboszló, Vasvári Pál utca 40.
 • Bocskai István Múzeum – 4200 Hajdúszoboszló, Bocskai utca 12.
 • Nemzetközi Modern Múzeum – 4200 Hajdúszoboszló, Bocskai utca 14.
 • Görög Katolikus Templom (Istenszülő oltalma) – 4200 Hajdúszoboszló, Szilfákalja utca 29/a
 • Erődfal és Sarokbástya – 4200 Hajdúszoboszló, Kálvin tér 9.
 • Csanády-borház – 4200 Hajdúszoboszló, Csanády tér 8.
 • Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár – 4200 Hajdúszoboszló, Szilfákalja utca 2.

Városnéző Nosztalgiavonat:

A kék-fehér színű, magyar nyelvű idegenvezetés mellett júniustól augusztusig (ezen időszakon kívül hétvégenként és ünnepnapokon) közlekedő Városnéző Nosztalgiavonattal fél óra alatt körbejárhatjuk a várost. A kisvonat a Gyógyfürdő bejárata elől indul, és oda is érkezik vissza. Körútja során az alábbi pontokat érinti: Bocskai István Múzeum, Hősök tere, Thermal Kemping, Gokart pálya, Mátyás király sétány. Rossz idő esetén a kisvonat nem közlekedik.

Hajdúszoboszló közeli programok és látnivalók:
 • Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar – 4071 Hortobágy, Petőfi tér 13.
 • Debreceni Állat- és Növénykert, Vidámpark (Nagyerdei Kultúrpark) – 4032 Debrecen, Ady Endre út 1.
 • MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ – 4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.
 • Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum – 4026 Debrecen, Péterfia utca 28.
 • Déri Múzeum – 4026 Debrecen, Déri tér 1.

 

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő (Hungarospa Hajdúszoboszló):

A Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Zrt. által üzemeltetett, Európa szerte ismert Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő (Hungarospa Hajdúszoboszló) a város üdülőövezetében, a Bánomkertben helyezkedik el. A fürdőkomplexum egyik különlegessége, hogy itt nyitották meg 1937-ben, Magyarország első és sokáig egyetlen hullámmedencéjét. A közvetlen a gyógyfürdőhöz csatlakozó 30 hektáros parkban jelenleg gyógy-, strand- és gyermekmedencék, illetve hullám- és pezsgőfürdő, valamint nyitott és fedett versenyuszoda várja a strandolást kedvelőket. A 2000 nyarán átadásra került Aquapark csúszdaparadicsom a különleges kikapcsolódást keresők számára nyújt felejthetetlen élményt különböző attrakcióival. A 15.000 m2-en elterülő Aqua-Palace vízipalota (élményfürdő) közvetlenül csatlakozik a gyógyfürdőhöz. Az Aqua-Palace 20 medencéje közül 8 (Jégbarlang fürdő, Mozi fürdő, Pávai termálfürdő, Trópusi fürdő, Gangesz fürdő, Római fürdő, Tengeri fürdő, Barlang fürdő) a földszinti fürdővilágban található.

Az Aquapark területe 3 új csúszdaelemmel bővült (Niagara, Big hole, Twister), így a csúszdák összhossza, már meghaladja az 1 km-t.

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő általános információk:

 • Napi belépőjegy árak, 2012 (Aquapark): 2900 Ft (egész napos belépőjegy – nagycsúszdák), 1500 Ft (egész napos belépőjegy – minicsúszdák vagy kísérő), 2100 Ft (kétórás délutáni belépőjegy 16:00-tól – nagycsúszdák), 1200 Ft (kétórás délutáni belépőjegy 16:00-tól – minicsúszdák vagy kísérő)
 • Napi belépőjegy árak, 2012 (Aqua-Palace Élményfürdő): időponttól és időszaktól függően kb. 800 Ft-tól 3400 Ft-ig
 • Napi belépőjegy árak, 2012 (Termálfürdő): időponttól és időszaktól függően kb. 1000 Ft-tól 2200 Ft-ig
 • Nyitvatartási idő (Gyógyfürdő): január 1-től december 31-ig (07:00-19:00)
 • Nyitvatartási idő (Aqua-Palace Élményfürdő): január 1-től december 31-ig (hétfő-csütörtök: 10:00-20:00, illetve péntek, szombat, és vasárnap: 10:00-21:00, valamint éjszakai fürdő szombaton: 21:00-24:00)
 • Nyitvatartási idő (Aquapark): április 1-től május 6-ig (12:00-16:00), május 7-től május 31-ig csak előre megrendelt csoportok esetén, június 1-től augusztus 31-ig (10:00-18:00)
 • GPS koordináták: 47° 26′ 58.3″ N, 21° 24′ 2.9″ E
 • Cím: 4200 Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.
 • Telefon/Fax: (00-36) 52/558-551 (információ), (00-36) 52/558-558/302 mellék (Aqua-Palace Élményfürdő)
 • Weboldal: www.hungarospa.hu

Hajdúszoboszlói SZÉP Kártya elfogadóhelyek a teljesség igénye nélkül:

Hajdúszoboszlói képgaléria:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Hajdúszoboszló - gyógyfürdő, aquapark, gyógyturizmus, 4.0 out of 5 based on 1 rating

      

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

  No results.

Hirdetések értékelése

  No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg