Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

Üdülési Csekk vs. SZÉP Kártya

| SZÉP kártya | 2012-08-15

SzepKartyat.hu - SZÉP Kártya elfogadóhelyek

 

Cafeteria csata: Üdülési Csekk kontra SZÉP Kártya

Arról már sokszor olvashattunk, hogy miképpen vélekednek a munkavállalók az új cafeteriáról, és néhányszor szóba került az is, hogy a munkáltatók milyen előnyökkel számolhatnak, ha béren felüli juttatásként a Széchenyi Pihenő Kártya egyenlegét is feltöltik. Azonban ahhoz, hogy a SZÉP Kártya használható legyen, elengedhetetlenül fontos, hogy minél több elfogadóhelyen lehessen fizetni vele. Érdemes ezért az Üdülési Csekk beváltóhelyek és a SZÉP Kártya elfogadóhelyek szemszögéből is megvizsgálnunk a kérdést. Vajon milyen előnyök és hátrányok jellemzik leginkább a két cafeteria elem működését?

Alapvetően előny, hogy a korábbi Üdülési Csekkes megoldáshoz képest a SZÉP Kártya elfogadása olcsóbb a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, és a szabadidőhöz köthető szolgáltatások számára, mivel a törvény 1,5%-ban maximálja a kártyával fizetett összeg jutalékát.

A korábbi rendszerben az elfogadóhelyeknek az Üdülési Csekkért ugyan is 6%-os ügyleti jutalékot és évente 5.000 forint (előre fizetendő) partnerkapcsolati díjat kellett fizetniük a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft-nek.

A POS terminál kiépítése után (melyre a bankkártyás fizetések miatt eleve is szükség van ilyen helyeken) további költségekre nem kell számítani, bár akadnak olyanok pénztárszolgáltatok, melyeknél előfordulhat, hogy bizonyos típusú POS terminálok (mobil és vezetékes) esetében készülékenként, havi néhány ezer forintos bérleti díjat kell megfizetni. Korábban néhány ezer forintos állandó költséggel (éves partnerkapcsolati díj), valamint a papír alapú utalványok utólagos beváltásával kellett bajlódni, a Széchenyi Pihenő Kártya rendszere ezt is kiváltotta. Korábban akár két hónap is eltelt, mire a beváltóhely megkapta a pénzét, ez most tizenöt napra mérséklődött. Bár a kezdetekben voltak fennakadások a SZÉP Kártyával történő kifizetések kapcsán is, mostanra jellemzően biztonságosan a határidőn belül kapják meg az elfogadóhelyek a szolgáltatás ellenértékét a kártyakibocsátó bankoktól.

Az Üdülési Csekk előnyei és hátrányai:

Amit mindenképpen előnyként tüntetünk fel az Üdülési Csekk esetében az a nem elhanyagolható tényező, hogy utazásra is felhasználható a papír alapú csekk, azaz a távolsági busz- és vonatút menetjegye, az autópályadíj, és még a belföldi utasbiztosítás is fedezhető vele. Talán az egyszerűsége végett is olyan népszerű mind a mai napig. Mivel nem kell külön alszámlák egyenlegét figyelgetni, ezáltal nem fordulhat elő az – mint a SZÉP Kártya rendszerében – hogy a fürdőbelépőjét nem tudja valaki rendezni éppen azért, mert korábban a szabadidő alszámla helyett a vendéglátás alszámlájára töltette fel a béren kívüli juttatását.

A SZÉP Kártyával kapcsolatos kormányrendelet értelmében a fürdőszolgáltatás (pl.: fürdőbelépő) csak a szabadidő alszámla terhére rendezhető.

Az Üdülés Csekk esetében hátrányként említendő viszont az, hogy a beváltóhelyek sokkal lassabban juthattak a pénzükhöz, és sokkal több jutalékot is kellett, hogy fizessenek a Széchenyi Pihenő Kártyához képest.

Az Üdülési Csekk letiltása (pl. elvesztés esetén) is sokkal körülményesebb a SZÉP Kártyához képest.

Üdülési Csekk felhívás!

A 2011. december 31-e utáni érvényességi dátummal rendelkező Üdülési Csekkek, a feltüntetett érvényességi dátumtól függetlenül 2012. december 31-ig használhatók fel!

 

Az MSZÉSZ is kiáll a SZÉP Kártya mellett!

Az MSZÉSZ, azaz a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is kiáll a Széchenyi Pihenő Kártya mellett, és 2012. augusztus 13-án megjelent közleményében az alábbi állásfoglalást adta ki: Az Üdülési Csekket felváltó SZÉP Kártya bevezetését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége azért támogatta a kezdetektől fogva, mert elődjéhez hasonlóan a szállodák iránti belföldi kereslet ösztönzésére alkalmasnak tartja, de emellett annál korszerűbb, a szolgáltatók részére kedvezőbb, mivel alacsonyabb jutalék fizetésével jár.

Az MSZÉSZ ismeretei szerint a SZÉP Kártya bevezetésével járó – döntően technikai jellegű – problémák megszűntek, illetve lényegesen csökkentek. A SZÉP Kártyát kibocsátó bankok alkalmassá tették termináljaikat egymás kártyáinak elfogadására, így nem szükséges egy-egy szolgáltatónál – legyen szó szállodáról, étteremről, panzióról, stb. – három terminált elhelyezni. Az viszont elengedhetetlen, hogy a SZÉP Kártyát elfogadni kívánó vállalkozások mind a három bankkal szerződjenek.

A SZÉP Kártya elfogadóhelyek lehetőleg mindegyik kibocsátóval kössenek szerződést!

Az első néhány hónapban problémát jelentett, hogy háromféle pénzintézet (OTP, MKB, K&H) bocsátja ki a kártyákat, így az elfogadóhelyeknek mindhárommal szerződést kellett kötnie a rugalmas, és problémamentes elfogadáshoz. Rendkívül kellemetlen helyzetek alakulhattak ki, ha például valaki nem OTP-s kártyával érkezett egy olyan helyre, ahol bár SZÉP Kártyát elfogadtak, de csak az OTP Bank által kibocsátott változatban. Ez a probléma aztán megoldódott, miután a bankok egy keresztszerződés keretén belül megegyeztek abban, hogy kölcsönösen elfogadják egymás kártyáit. Bár ez papíron így van, de több helyen számoltak be róla, hogy a POS terminál gyakran visszautasítja a másik bank által kiadott kártyát. Jelenleg az elfogadóhelyek körülbelül 65%-ában lehet fizetni mindhárom kártyával, amely szám várhatóan a munkavállalók igényeinek kielégítése érdekében tovább fog nőni.

A nagyarányú igénylés végett, néhány bank esetében akár 4-6 hetet is igénybe vehet a procedúra, ezért érdemes a szerződéskötést az elfogadóhelyeknek minél előbb kezdeményezniük.

Háromból két szállodában fizethetünk SZÉP Kártyával, de a magánszálláshelyek és panziók esetében csak 40% fogadja el őket. Ezzel együtt fejlődés látszik, mert tavaly még a legtöbb helyen nem is ismerték a pontos szabályokat, mára már sokkal jellemzőbb, hogy tisztában vannak az elfogadóhelyek a kötelezettségeikkel. A legtöbb helyen valóban csak az fizethet a kártyával, akinek a nevére kiállították, még családtagok sem, hacsak nem rendelkeznek társkártyával. A SZÉP Kártyával fizetők igazoltatása az elfogadóhely felelőssége: ha elmulasztják, és illetéktelen személy fizet a kártyával, akár adóhatósági bírságot is kiszabhatnak rá.

Sokan vannak még, akik nem bíznak a SZÉP Kártya hosszútávú sikerében!

Sajnos elég nagy számban vannak még olyanok, főleg elfogadóhelyek, akik nem bíznak a SZÉP Kártya hosszútávú sikerében! Tény, az új cafeteria elem bevezetése körül voltak és jelen pillanatban is vannak (az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított) bizonytalanságok, amit főként az váltott ki, hogy a rendszer beüzemelése előtt nem végeztek mélyrehatóbb felmérést a leendő elfogadóhelyek irányába, és nem volt semmilyen teszt időszak sem, amely lehetőséget adott volna a rendszer nyújtotta szolgáltatások megismerésére. A bizonytalanság leginkább az elfogadóhelyek számában érezteti hatását, ugyan is a közel 600.000 kártyabirtokosra, mindössze alig több mint 21.000 elfogadóhely jut országosan, a 2012. június 30-ig terjedő időszak statisztikája szerint. Az év elején bevezetett új szabályok sem tettek jót a rendszernek, alig kezdték megszokni az utazási irodák, máris szembesülniük kellett azzal, hogy az általuk értékesített szálláshelyek, a szabálymódosítás után csak is kizárólag a szálláshely alszámla terhére számolhatók el.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ígéretet arra, hogy megvizsgálja az IFA kérdéskörét is, mivel az idegenforgalmi adó jelenleg nem fizethető ki SZÉP Kártyával. Talán ha ez az akadály is elhárulna, akkor több szálláshely gondolkozna el azon, hogy csatlakozzon a rendszerhez.

Korábbi cikkünkben 10 tippet említettünk a SZÉP Kártya biztonságos használatához, amelyből látszik, hogy a kártya rendszerének biztonsága közelébe se ér a mostani bank- és hitelkártyák biztonságához. Talán ebből kifolyólag sokan kivárnak, hogy elfogadóhellyé váljanak, mivel azt hiszik, hogy lesznek ilyen irányba történő változtatások.

Nagyágyúk is megjelentek a SZÉP Kártya rendszerében!

Ami mindenképpen pozitívumként említendő, hogy elfogadóhelyként már nagyágyúk is bekapcsolódtak a SZÉP Kártya rendszer forgatagába, többek között olyan ismert üzlet- és áruházláncok, mint a McDonald’s, a Burger King, a Teletál ételfutár, vagy éppen a Tesco.

Vannak, akiknél már jelentős mértékű a SZÉP Kártyával történő fizetés!

Van olyan szálláshely, ahol a teljes bevétel mintegy 75%-a SZÉP Kártyával történő fizetésekből realizálódik. Ez a tekintélyes arány biztosítja, hogy a rendszer a nyári időszakra már annyira kiforrott, hogy biztonságosan használható, sőt akár el is tud tartani egy egész vállalkozást. A belföldi turizmus fellendítésén túl még egy hasznos hatása lehet a SZÉP Kártyának, mely közvetetten minden szolgáltatóra hathat: bár a magyarok 60%-ának van legalább egy fizetésre használható plasztikkártyája (bank- vagy hitelkártyája), mégis csak minden nyolcadik-kilencedik vásárlást intéznek azzal. A Széchenyi Pihenő Kártya használatával talán ez a tendencia is változni fog hamarosan.

Néhány SZÉP Kártya elfogadóhely a teljesség igénye nélkül:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
Üdülési Csekk vs. SZÉP Kártya, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

     

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

    No results.

Hirdetések értékelése

    No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg