Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

SZÉP Kártya biztonsági tippek

| SZÉP kártya | 2012-05-09

SzepKartyat.hu - SZÉP Kártya elfogadóhelyek

 

Hogyan használjuk biztonságosan SZÉP Kártyánkat?

A Széchenyi Pihenő Kártya, tehát a SZÉP Kártya biztonságos használatára ugyanúgy kell figyelnünk, mint például a bankkártyáink vagy hitelkártyáink biztonságára. A megszokott óvatosságon felül a SZÉP Kártyák tulajdonosainak még néhány dologra okvetlenül figyelniük kell, ha biztonságban akarják tudni a pénzüket. Ha nincs tisztában az alábbi biztonsági résekkel, illetéktelenek nagyon könnyedén megszerezhetik adatait és akár rendelhetnek is SZÉP-számlaszámai terhére!

Amikor új kártyát kapunk, a bankkártyákhoz hasonlóan először aktiválnunk kell. Ehhez a szolgáltatótól függ, hogy mire van szükségünk: a kártyaszámra, a születési dátumunkra vagy adószámunkra. Ezek az adatok eleve nem megszerezhetetlenül titkosak, például a pontos születési dátumunk is elérhető lehet közösségi oldalakon. A kártya megérkezése után ezért a lehető leghamarabb aktiváljuk (kártyakibocsátótól függően ezt telefonon, de akár internetes felületen keresztül is megtehetjük), majd azonnal változtassuk meg az OTP SZÉP Kártyák esetében használandó TeleKódot (eredetileg ez a kártyaszám utolsó három számjegye) vagy a jelszavunkat. Ezeket az adatokat ne írjuk föl mások által elérhető helyre, különösen ne a kártya mellé elhelyezett papírra, és ne mondjuk el soha senkinek. De ezzel még csak egyfelől biztosítottuk be magunkat: ha megszerzik a kártyánkat, ezen adatok nélkül nem használhatják. De azt sokan elfelejtik, hogy a kártya fizikai birtoklása nélkül is lehet vele vásárolni!

Ügyeljünk a bizonylatra!

Az internetes vásárlások esetén elég négy adatot ismerni, és akár a kártya nélkül is tudunk vásárolni. Ez akkor jó, ha éppen nincs nálunk a kártya, de részletezni sem kell, milyen veszélyeket rejtegethet: ha bárki ismeri ezt a négy adatot, kérdés nélkül vásárolhat az interneten. Ha szerencsénk van, csak pizzát rendel a kártyánk terhére, de akár több pénzt is veszíthetünk.

Az online vásárláshoz az alábbi adatokat kérik el: kártyaszám, kártyabirtokos neve, kártya kibocsátója és lejárati dátuma. Ezek az adatok nagyon könnyen megszerezhetők, ugyanis amikor a boltban SZÉP Kártyánkkal vásárolunk, a kapott blokkon valamennyi megtalálható. Soha se dobjuk ki a kapott blokkot, ha SZÉP Kártyánkkal vásárolunk! A fizetés után mindig vigyük magunkkal! Ez egy nagyon fontos aranyszabály, mely sok visszaéléstől kímélhet meg bennünket. Míg a bankkártyás fizetések esetén például a kártya számának jelentős részét csillagokkal helyettesítik a blokkon, a SZÉP Kártyák esetén sajnos a teljes szám szerepel a kapott igazoláson. Ha kidobjuk a fizetés után a kapott blokkot, az azon lévő adatok bőven elegendőek ahhoz, hogy bárki interneten a mi kártyánk terhére vásároljon!

Sajnos a megfigyelések szerint a legtöbb online fizetési lehetőségnél elég a kártyaszám és a lejárati idő megadása is a sikeres vásárláshoz, ezért ezeket nagyon körültekintően kezelje. Ne adja ki a kezéből a kártyát a bolti vásárlásokon kívül, ne engedjük, hogy ezeket az adatokat bárki lejegyezze!

Természetesen fontos, hogy biztonságos számítógépen vásároljunk, ha online szeretnénk rendelni valamit. Egy internetkávézóban például könnyen hozzájuthatnak az adatokhoz, melyeket beírtunk. A legnagyobb veszély azonban mindig a hanyagság, a bankkártyákkal történő visszaélések oroszlánrészét is emberi gondatlanság miatt követhetik el.

Hogyan fizessünk személyesen?

A SZÉP Kártyákat nem látták el külön biztonsági azonosítóval, mint a más mágnescsíkos fizetésképes kártyák jelentős részét. Ez azt jelenti, hogy fizetéskor nincs szükség például PIN-kód megadására. Pedig nem szabad elfelejteni, hogy komoly összeg szerepelhet a kártyán, amely éppúgy értéket képvisel, mintha a bankszámlaszámunkon lenne.

A személyes fizetésnél az elfogadóhelyen ellenőrizhetik a személyazonosságot, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez a leggyakrabban elmarad. Az egyetlen ellenőrzési mód is felületes, inkább csak egy tartalmatlan rituálénak tűnik: a kapott bizonylatok egyik példányát (mely az elfogadónál marad) alá kell írnunk. Az eladó megteheti, hogy az aláírásunkat összeveti a kártya hátoldalán lévő aláírással, bár ez is meglehetősen ritka, olyanról pedig nem nagyon hallhatunk, hogy akár bankkártyás fizetést ilyesmi miatt valaha visszautasítottak volna mondjuk egy élelmiszerboltban. A kártyát használó illetéktelen személy pedig előzetesen nyilvánvalóan megnézheti, milyen aláírásunk van a kártyán, és megpróbálhatja leutánozni.

Ez azt jelenti, hogy soha, semmilyen esetre se engedjük, hogy valaki a látóterünkön kívül vigye a kártyát. Ne adjuk át másnak, ha pedig eltűnik, azonnal tiltassuk le, és igényeljünk helyette pótkártyát, melynek díja 1500 Ft + ÁFA, aminek költsége a munkavállalót terheli.

A legfontosabb lépések:

A pénzünk biztonsága érdekében tehát a legfontosabb, hogy változtassuk meg a kódunkat, jelszavunkat az aktiválás után. A pénztárnál kapott bizonylatot soha se dobjuk el, mindig tegyük el, ha ki is dobnánk később, semmisítsük meg inkább.

Gyakran ellenőrizzük az egyenlegünket! Ha azt tapasztaljuk, hogy akár csak pár ezer forint is eltűnt róla, azonnal nézzünk utána, mi az oka. Lehet, hogy valaki csak néha-néha pizzát rendel az interneten a kontónkra, hátha azt nem vesszük észre. Végül pedig a kártyát ne adjuk oda idegeneknek, ne engedjük, hogy a rajta lévő adatokat bárki lemásolja, és tartsuk biztonságos helyen. Ha pedig elvesztenénk a kártyát, tiltassuk le azonnal!

 • OTP SZÉP Kártya telefonos ügyfélszolgálat: (06-1) 3666 222 (aktiválás, letiltás, egyenleg)

 

10 tipp a SZÉP Kártya biztonságos használatához:

 1. Ne dobja ki felelőtlenül a SZÉP kártyával együtt kapott tájékoztatót!
 2. A SZÉP Kártya aktiválása után az internetes felületen keresztül cserélje le azonnal kódját (OTP SZÉP Kártya esetében a 3 jegyű TeleKód), illetve jelszavát!
 3. A SZÉP Kártyát tartsa biztonságos helyen! Lehetőleg ne a farzsebben! Ha elveszíti, azonnal tiltassa le, majd igényeljen helyette pótkártyát!
 4. Ne mondja el másnak SZÉP Kártyájának 16 jegyű számát és lejárati dátumát, valamint a kibocsátó bank nevét, ugyan is ezek ismeretében bárki vásárolhat az interneten!
 5. A SZÉP Kártya mellett ne tartsa a kártyakibocsátótól kapott adatokat, az aktiváláshoz és az internetes felület belépéséhez szükséges azonosítókat!
 6. A SZÉP Kártyát használat közben soha ne adja ki a kezéből! Kövesse a SZÉP Kártya útját a fizetés során. Legyen ott, amikor a POS terminálon keresztül a kártyáját használják, vagy amikor a szolgáltatás ellenértékét a telefonos ügyfélszolgálaton vagy a kibocsátó internetes felületén keresztül aktiválják!
 7. A SZÉP Kártyával történő fizetés után ügyeljen arra, hogy kártyáját ne felejtse a pénztárnál, vagy a recepciónál!
 8. A bizonylatot soha ne hagyja a helyszínen! Mindig vigye magával a fizetés után, és azt ne is dobja el a környéken!
 9. Folyamatosan ellenőrizze SZÉP kártyájának egyenlegét és a tranzakciókat, amit a kártyakibocsátó internetes felületén keresztül kérdezhet le!
 10. Ha bármilyen gyanús tranzakciót észlel, jelezze szolgáltatójánál és/vagy tiltsa le SZÉP Kártyáját!

Ne feledje, hogy ha kártyája mellett van egy társkártyája is, akkor annak tulajdonosa is rendelkezhet a teljes egyenlege felett!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (6 votes cast)
SZÉP Kártya biztonsági tippek, 4.0 out of 5 based on 6 ratings

       

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

3 hozzászólás - “SZÉP Kártya biztonsági tippek”

 1. Stranczné G Tünde - 2013-02-06 @ 19:13

  Hogy lehet letiltani a SZÉP kártyát?

 2. Tisztelt Cím,
  érdeklődnék, hogy ha egy szálloda elkéri a kártyaszámot és a lejárati dátumot, úgy visszaélhet e az adatokkal?
  abban az esetben is történhet visszaélés amennyiben a 16 jegyű kártyaszámot csonkoltan adom meg (pl: 1234-56xx-xxxx-7890)
  válaszukat nagyon köszönöm,
  adrienn

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

  No results.

Hirdetések értékelése

  No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg