Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

Wiki

Az alábbi Wiki összefoglalóban azokat a fogalmakat gyűjtöttük össze, melyek a látogatók segítségére szolgálhatnak a SZÉP Kártya elfogadóhelyek kiválasztása során.

A-J

Apartman, Borturizmus, Fitness, Hostel

K-P

Panzió,

R-Zs

SZÉP kártya, Wellness

 

Apartman:

Az apartman egy önálló házegység (pl.: családi ház, társasház, kúria) csak egy részét foglalja el az épületben. A legtöbb esetben a tulajdonos is az épület valamely részében lakik, és vagy ő, vagy pedig a megbízott bérbeadó adja át a kulcsot (vagy kulcsokat) a bérlőnek, hogy az apartmant birtokba tudja venni. Amikor a bérlő kiköltözik az apartmanból, a kulcs(ok) visszakerülnek a tulajdonoshoz vagy a bérbeadóhoz.

Magyarországon is egyre jobban kezdenek elterjedni a társasházi kisebb területű stúdió apartmanok, vagy más néven az agglegény lakások, melyek általában egy különálló fürdőszobából és egy nagy teremből állnak, ahol a nappali, étkező, és hálószoba is megtalálható.

Borturizmus:

A borturizmus a turizmusnak egy olyan speciális ága, amely a világhírű magyar borokat hivatott tovább népszerűsíteni. A borturizmus kapcsán, a borfesztiválok és borbemutatók felkeresése mellett, leginkább a borvidékek (pl.: Tokaj, Eger, Villány, Badacsony), ezen belül is a szőlőbirtokok, borászatok és pincészetek megismerése, valamint a borkóstolás élménye a fő motivációs tényező.

 

Fitness:

A fitness egy olyan életforma, amely leginkább az egészséges életmódot, a teljesítőképesség fejlesztését, valamint a jó fizikai erőnlétet helyezi előtérbe. A ma már sportággá alakult fitness elsősorban optimális fizikai és pszichikai működési harmóniát, a szociális alkalmazkodóképességet, valamint a mindennapok optimális teljesítőképességét jelenti. Leginkább az különbözteti meg az elsősorban testi és szellemi feltöltődésre épülő wellnesstől, hogy sokkal több szerepet kap benne az aktív, sportos időtöltés.

 

Hostel:

A hostel vagy más néven az ifjúsági szállás, egy többnyire alacsony árfekvésű kereskedelmi szálláshely típus, ahol a legtöbb esetben, sokágyas és leginkább emeletes ágyakkal ellátott szobákban, közös helyiséghasználattal (közös fürdőszoba, konyha, terasz, stb.) szállhatnak meg a vendégek. A hostelek színvonalától függően, a szállóvendégek akár már napi 1-2.000 Ft-os áron is találhatnak hostel szállást, de nem ritka a magasabb árfekvésű ifjúság szállás sem, ahol az árak már a Háromcsillagos szállodák szintjéhez közelítenek.

A hostel szállások leginkább a fiatal hátizsákos (backpackers) turisták körében népszerű, akik nem riadnak vissza a kollégiumi körülményektől.

Panzió:

A panzió (fogadó), egy olyan kereskedelmi szálláshely típus, amely a vendégek számára szállást és ellátást biztosít, valamint egész éven át vagy idényjelleggel, folyamatosan napi üzemeléssel, megszakítás nélkül működik. A panziókat Magyarországon osztályba sorolják, és a rendelet kimondja, hogy a III. osztályú panziónak a zuhanyzóval is felszerelt egyágyas szobáinak legalább 8 négyzetméteresnek, a két- vagy háromágyas szobáinak pedig, legalább 12 négyzetméteresnek kell lennie. II. osztályú panzió esetén fűtést (vendég által szabályozható fűtés), telefonszolgáltatást, és felszolgálást (reggeli és legalább egy vendéglátó szolgáltatás) is kell már biztosítani a vendégek részére, I. osztályú panzió esetén pedig, a panzióban reggel 7-től este 22 óráig portaszolgálatot is el kell látni a szállóvendégek részére.

 

Szálloda:

A szálloda (hotel) egy olyan szálláshely típus, amely az otthonuktól átmeneti időre távol levőknek, ellenszolgáltatásért szállást biztosít, és amely többnyire ellátást és kiszolgálást is nyújt. A szállodákat Magyarországon minőségüknél fogva, illetve szolgáltatásaik választéka kapcsán osztályba sorolják, melyek az alábbiak: Egycsillagos szálloda (pl.: a kecskeméti Hotel Juniperus), Kétcsillagos szálloda (pl.: a soproni Hotel Panoráma), Háromcsillagos szálloda (pl.: a győri Hotel Rába City Center), Négycsillagos szálloda (pl.: a zalakarosi Hotel Karos Spa), Ötcsillagos szálloda (pl.: a budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace).

 

Szép kártya:

A szállodai szakemberek által kidolgozott SZÉP kártya (Széchenyi Pihenő Kártya), a belföldi turizmus fejlődését elősegítő készpénz-helyettesítő elektronikus plasztikkártya. Segítségével a rendszerbe bevont SZÉP kártya elfogadóhelyek szolgáltatásai (szállás, vendéglátás, szabadidő eltöltéséhez kapcsolódó szolgáltatás) vásárolhatók meg. A kártyával többek között belföldi szállás, egészségmegőrző szolgáltatás, meleg étkezés, és színház belépő ellenértékét fizethetjük ki a helyszínen, vagy előreutalással az alszámlák (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) valamelyikére.

 

Wellness:

A wellness, amely a magyarországi szállodák egyik legnépszerűbb szolgáltatása, leginkább a szellemi és testi megnyugvást, feltöltődést, és egészségmegőrző kezelések (pl.: masszázs, gyógytorna) valamint szolgáltatások (pl.: szauna, szolárium, pezsgőfürdő) összességét jelenti. A hazai szállodák a wellness kezelések kapcsán sokszor komplett, több részből álló programot kínálnak. Ilyen komplett masszázzsal is egybekötött program lehet a jótékony hatásairól ismert marokkói agyagot használó Rhassoul-fürdő, vagy éppen a Hamam tradicionális török fürdő.