Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

SZÉP Kártya általános információk

| SZÉP kártya | 2012-05-05

SzepKartyat.hu - SZÉP Kártya elfogadóhelyek

Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) információk elfogadóhelyek és kártyabirtokosok részére, a cafeteria rendszer, valamint a kártyakibocsátók bemutatása.”

 

Hogyan működik a SZÉP Kártya?

A 2012-es évben a cafeteria rendszer, tehát a béren kívüli (mondhatnánk úgy is, hogy munkabéren felüli) juttatások szabályozása megújult. Az új rendszer eleme az élelmiszerekre felhasználható Erzsébet-utalvány (mely a tervek szerint szintén kártya formájában még szociális segélyeket is fogadhat majd), valamint a Széchenyiről elnevezett Széchenyi Pihenő Kártya, vagy rövidebb nevén a SZÉP Kártya.

A béren kívüli juttatás a munkaadónak azért éri meg, mert úgy tud értéket, elkölthető fizetéskiegészítést adni alkalmazottainak, hogy a bérterhei jóval alacsonyabbak. Az köztudott, hogy a nettó fizetés csak töredéke annak a költségnek, amelybe a munkáltatónak kerül az adott munkavállaló. Utóbbinak azért jó egy remekül működő cafeteria rendszer, mert a munkájáért több értéket kaphat. Az államnak – és reményeink szerint ezen keresztül a társadalomnak is – pedig azért éri meg adókedvezményeket adni az efféle juttatások után, mert így a pénz a kívánt szektorokba folyik.

Mire költhetjük?

Jelen esetben a gazdaságfejlesztés és egészségmegőrzés volt a cél. Gazdaságilag a belföldi turizmus fejlesztését (így közvetetten több bevételt, azaz több munkahelyet teremt a vendéglátásban és a turizmus területén) szolgálja a SZÉP Kártyán lévő három alszámla. Az egészségfejlesztést pedig az biztosítja, hogy a csak meghatározott célokra elkölthető összegkeretet így a munkavállaló vélhetően szívesebben költi majd el egészségmegőrző (pl.: masszázs, szolárium, szauna) szolgáltatásokra és wellness programokra, mintha készpénzben kapta volna meg, amit természetesen bármire elkölthet.

A kártya úgy működik, mint az ismert bankkártyák: egy plasztiklap mágnescsíkkal, mellyel fizethetünk személyesen (ilyenkor csak aláírásra van szükség), valamint akár interneten is (ilyenkor jellemzően a kártyaszám és lejárati idő is elég). Három alszámla tartozik a kártyához: a szálláshely, a vendéglátás és a szabadidő, rekreáció számlája.

Mindegyikre más-más összegben érkezhet juttatás. A kizárólag belföldi szállásokra felhasználható szálláshely alszámlára egy évben 225 000 forint érkezhet. A vendéglátás alszámla a melegétel-fogyasztást biztosítja, így éttermekben vagy akár ételszállítóknál is felhasználható az éves 150 000 forintos keret. A szabadidős, rekreációs alszámla évente 75 000 forintos keretéből wellness- és fitness szolgáltatások, múzeumi vagy színházi belépők, koncertjegyek stb. fizethetők meg.

A SZÉP Kártya tehát utazásra, üdülésre, pihenésre költhető összegeket tartalmaz, így például egy belföldi nyaralásnál erről fizethető a szálláshely, az étkezés és a múzeum, fürdő stb. belépője. A vendéglátás alszámla a hétköznapokban is használható, hiszen akár gyorséttermekben vagy internetes ételrendelésnél is felhasználhatjuk a rajta lévő összeget.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állásfoglalása értelmében, az Idegenforgalmi Adó (IFA) nem fizethető SZÉP kártyával, azt a magánszemélynek külön kell rendeznie.

Ki költhet?

A SZÉP Kártya (Széchenyi Pihenő Kártya) névreszóló, így szabály szerint csak az fizetheti vele a számlát, akinek a nevére kiállították. Az elfogadóhely ellenőrizheti is a személyazonosságot, igaz, a tapasztalat azt mutatja, hogy főleg kisebb összegeknél erre nem mindig kerül sor. A fizetéskor két bizonylat készül: az egyiket az elfogadóhely tartja meg, ezt alá kell írni (a kártya hátulján található aláírásmintához hasonló módon), a másikat pedig el kell tenni. A bizonylatot soha sem szabad a helyszínen hagyni vagy kidobni, mivel azon minden olyan adat megtalálható, amely a kártya sikeres online használatához szükséges.

 • A fizetésre leggyakrabban a bankkártyák esetében már jól ismert úgynevezett POS terminálok szolgálnak, illetve lehetőség van internetes vagy telefonos költségrendezésre is.

A SZÉP Kártya kibocsátók (OTP, MKB, K&H) közötti keresztelfogadásnak köszönhetően, már átjárhatók a Széchenyi Pihenő Kártya elfogadóhelyei, azaz minden kibocsátó plasztikjával lehet minden elfogadóhelyen és POS terminálon fizetni.

Ki igényelheti?

A SZÉP Kártyát csak a munkáltató igényelheti, azoknál a pénztárszolgáltatóknál, melyek megfelelnek a kormányrendelet szerint a kibocsátás feltételeinek. Jelenleg az OTP Bank, a K&H Bank, és az MKB Bank pénztárszolgáltatói bocsátanak ki SZÉP Kártyát.

A SZÉP Kártya a munkavállalók számára ingyenes, használatáért nem kérhetnek sehol felárat!

Hogyan aktiváljuk a SZÉP Kártyát?

A SZÉP Kártyát miután birtokba vettük, az első használat előtt aktiválni kell, amely a kártyakibocsátóktól függően történhet telefonon, valamint internetes felületen keresztül is.

Az OTP SZÉP Kártyák esetében az aktiválás csak is kizárólag telefonon, a SZÉP Vonalon (06-1-3666-222, 3-as menüpont, normál díj) keresztül lehetséges. A kártya aktiválásához szükségünk lesz a születési dátumra, és a SZÉP Kártya számának utolsó 10 számjegyére, valamint a TeleKódra (alapesetben a kártya utolsó 3 számjegye, amit célszerű megváltoztatnia az első belépés után a Kártyabirtokosnak).

Az MKB SZÉP Kártyák esetében az aktiválásra telefonos és internetes felület (a munkavállaló személyes oldalán) is a rendelkezésünkre áll. Telefonos aktiválás esetén minden nap 8 és 20 óra között, a Kártyaközpont alábbi telefonszámai: (06-1) 238-0361, (06-1) 238-0362, illetve az alábbi mobilszámok: (06-20) 298-7009, (06-30) 931-9704, (06-70) 779-7699 hívhatók.

Az MKB SZÉP Kártya az aktiválást követően egy óra múlva használható.

A K&H SZÉP Kártya tulajdonosok, csak is kizárólag az erre létrehozott, K&H SZÉP kártyarendszer Munkavállalói internetes felületén aktiválhatják kártyájukat. A belépéshez a kártyaszámra, és a jelszóra (első alkalom során az adószám) lesz szükség. A kezdeti jelszót érdemes mindjárt a bejelentkezést követően lecserélni.

 

SZÉP Kártyát kibocsátó pénzintézetek névsora:

 • OTP Bank (Országos Takarékpénztár)
 • MKB Bank (Magyar Külkereskedelmi Bank)
 • K&H Bank (Kereskedelmi és Hitelbank)

 

Telefonos ügyfélszolgálatok:

 • OTP SZÉP Vonal: 06-1-3666-222 (aktiválás, letiltás, egyenleg)
 • MKB telefonos ügyfélszolgálat: 06-1-268-7272 (hétfő-péntek, 9:00-15:00 között)
 • K&H TeleCenter: 06-1-335-3355 (a nap 24 órájában)

A hívások nem díjtalanok (normál telefondíjjal kell számolni).

 

Egyenleglekérdezés munkavállalók részére:

 

Letölthető dokumentumok:

 

Néhány SZÉP Kártya elfogadóhely a teljesség igénye nélkül:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (7 votes cast)
SZÉP Kártya általános információk, 4.3 out of 5 based on 7 ratings

            

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

  No results.

Hirdetések értékelése

  No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg