Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

Az idegenforgalmi adó nem fizethető SZÉP Kártyával!

| SZÉP kártya | 2012-05-31

SzepKartyat.hu - SZÉP Kártya elfogadóhelyek

 

Jó, ha tudjuk: az idegenforgalmi adó nem fizethető SZÉP Kártyával!

Bizonyára mindenki tudja, aki már töltött vendégéjszakát valamilyen szálláshelyen, hogy létezik egy idegenforgalmi adó (röviden: IFA) nevű adónem. Ezt a jellemzően néhány száz forintos tételt a helyi önkormányzat veti ki. Jó, ha tudjuk, hogy ezt nem lehet a SZÉP Kártya szálláshely alszámlájának terhére fizetni!

Ez tehát azt jelenti, hogy ezt az összeget készpénzben kell kifizetnünk még akkor is, ha egyébként mindent – akár a szállásfoglalást, étkezést, múzeumbelépőket stb. – a Széchenyi Pihenő Kártya terhére vásárolunk meg.

Az idegenforgalmi adó (IFA) mértékét az adott település önkormányzata határozza meg, így előre kell arról tájékozódni, hogy mekkora összegről van szó. Ezt a szálláshely weboldalán vagy akár telefonon mindig elmondják és többnyire, bele is számolják az összesen fizetendő összegbe. Nagy meglepetésre tehát nem kell készülnünk, de a félreértések elkerülése végett jó, ha előre tájékozódunk az adó mértékéről, valamint észben tartjuk, hogy ezt nem fizethetjük a SZÉP Kártyánkról. Az idegenforgalmi adó mértéke vendégéjszakánként legalább 300 forint vagy a szállásköltség maximum 4%-a lehet.

Ezt az összeget nem a szálláshely kapja meg, mert be kell fizetniük az önkormányzatnak. Idegenforgalmi adó Budapesten éppúgy van, mint az ország többi pontján, és bízzunk benne, hogy a befolyt összeget bölcsen a turisztikai értékek növelésére fordítják.

Idézve az idegenforgalmi adóra vonatkozó törvényből:

Idegenforgalmi adófizetési kötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt, és az adómentesség feltételeinek nem felel meg.

A helyi idegenforgalmi adó (IFA) megfizetése alól a 18 év alatti, illetve a gyógyintézetben fekvőbeteg szakellátásban részesülő vagy szociális intézményben ellátott magánszemélyek mentesülnek!

Nem igazán indult jól az év a szálláshelyek számára:

Nem indult ígéretesen az év a turisztikai piacon. Eddig legalábbis a belföldi vendégéjszakák száma nem alakult bíztatóan, igaz a nyári szezon még csak most kezdődik. A tartósan magas euróárfolyam miatt viszont, hazánk kedvező úti célt jelenthet továbbra is a külföldi, elsősorban az osztrák turisták számára, akik előszeretettel keresik fel a Balaton és a népszerűbb gyógyfürdők közelében található wellness szállodákat.

Sajnos eddig a SZÉP Kártya forgalma is messzemenően elmarad a korábbi Üdülés csekk forgalmától, holott már több mint 550 000 kártyát bocsátottak ki a pénztárszolgáltatók.

Néhány közkedvelt település idegenforgalmi adójának mértéke 2012-ben:

Zalakaros – magánszálláshelyen: 320 Ft/fő/vendégéjszaka, szállodában: 400 Ft/fő/ vendégéjszaka
Hajdúszoboszló – 410 Ft/fő/vendégéjszaka
Bükfürdő – 410 Ft/fő/vendégéjszaka
Hévíz – 420 Ft/fő/vendégéjszaka
Győr – 300 Ft/fő/vendégéjszaka
Eger – 400 Ft/fő/vendégéjszaka
Siófok – 400 Ft/fő/vendégéjszaka
Balatonfüred – 435 Ft/fő/vendégéjszaka
Budapest – kerületenként változó (általában 300-400 forint), de van olyan kerület is, ahol egyáltalán nem szednek ilyen adót

Néhány SZÉP Kártya elfogadóhely a teljesség igénye nélkül:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (3 votes cast)
Az idegenforgalmi adó nem fizethető SZÉP Kártyával!, 3.0 out of 5 based on 3 ratings

     

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

    No results.

Hirdetések értékelése

    No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg