Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

Változások várhatóak a SZÉP Kártya szabályaiban

| SZÉP kártya | 2012-06-12

SzepKartyat.hu - SZÉP Kártya elfogadóhelyek

 

Lehet, hogy kifizethetjük a SZÉP Kártyával az idegenforgalmi adót is?

Már közel két negyedév telt el az idei esztendőből, így a Széchenyi Pihenő Kártyákkal kapcsolatban is jókora mennyiségű tapasztalat és ezekből eredően természetesen módosítási javaslat született. Azt még nem tudni pontosan, hogy milyen változások várhatóak az új cafeteria (béren kívüli juttatás) elem, a SZÉP Kártya szabályozásában, de a célkitűzés, hogy könnyebben használható, népszerűbb fizetési lehetőség legyen a pihenőkártya.

Az elmúlt hetekben a SZÉP Kártyával kapcsolatos statisztikák kerültek a középpontba. A rekreációs szolgáltatások és szabadidős tevékenységek fellendítését szolgáló kártyát, a többség egyelőre csak étkezésre használta. A szabadidős alszámlát pedig nagyon sokan csak a saját lakókörnyezetükben, városukban költik el, így például a budapesti kártyatulajdonosok fővárosi színházi előadásokra, múzeumbelépőkre vagy éppen vidámparki jegyekre fordítják a keretüket.

A cél természetesen az volna, hogy a belföldi turizmust élénkítse a kártya, így a munkáltató által biztosított adókedvezményes keretből belföldi családi üdülés keretében fogyna el az egyenleg. A nyár lesz az igazi vizsga a SZÉP Kártya számára, hiszen a szálláshelyeket, illetve a fesztiválokat megtöltő embersereg már nagyon sok helyen fizethet a kártyával is. A kérdés csak az, hogy hányan élnek majd a lehetőséggel.

A szállásfoglalás készpénzmentesen azonban még nem oldható meg, a szabályozás miatt ugyanis az idegenforgalmi adót nem lehet a SZÉP Kártyával megfizetni. Az Országgyűlésben azonban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy kormánypárti javaslatra reagálva ígéretet tett arra, hogy több ponton módosítják majd a SZÉP Kártyák felhasználhatóságát, s ebben a körben megvizsgálják az idegenforgalmi adó kérdéskörét is. Jóllehet itt naponta fejenként csak néhány száz forintos tételről van szó, az ideális az volna, ha a teljes szállásfoglalás akár az étkezéssel és fürdőbelépőkkel együtt is megoldható lenne készpénz használata nélkül kizárólag a Széchenyi Pihenő Kártya segítségével.

A helyi önkormányzatok által kivetett idegenforgalmi adó (IFA) mértékének, az alszámlákról is történő kiegyenlítése, nem csak a szálláshelyek, hanem a szolgáltatást igénybe vevő vendégek dolgát is megkönnyítené.

A miniszter szerint egyébként már most is jók a mutatók, hiszen április végéig 555 ezer munkavállaló igényelte a kártyát, túlnyomó többségük pedig meg is kapta már. Magyarországon összesen már 15 ezer munkavállaló biztosítja a kártyát dolgozóinak, és a három pénzintézet (OTP, MKB, K&H) által kiadott kártyát már 23 ezernél is több helyen fogadják el.

Az elektronikus Szép Kártya, formátuma révén már jelenleg is egyszerűbb és modernebb eszköz, mint a korábbi papír alapú Üdülési csekk, a 1,5%-os jutalék szint pedig jóval olcsóbbá teszi elődjénél, mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Májusig a munkáltatók már 28 milliárd forintot töltöttek föl a kártyára. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos munkavállaló havonta körülbelül 12 600 forintot kap a kártyára. Ekkora összeget nem nehéz étkezésre elkölteni minden hónapban. Ha viszont úgy számolunk, hogy egy átlagos munkáltató pedig, több mint 450 000 forintot ad ilyen úton a dolgozóinak, akkor tekintélyes számot kapunk, hiszen ez azt jelenti, hogy minden hónapban hétmilliárd forint kerül SZÉP Kártyákra. A miniszter által említett számokból tehát kiderül, hogy óriási pénzmennyiség került a kártyákra. A következő hónapok arra adnak választ, hogy ez a nagy mennyiségű pénz oda kerül-e, ahová szánták, tehát az adott adókedvezmény megérte-e, s az eddigi becslések szerinti 35 milliárd forint a turizmusba, szabadidős tevékenységbe, vendéglátásba folyik-e.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (3 votes cast)
Változások várhatóak a SZÉP Kártya szabályaiban, 3.0 out of 5 based on 3 ratings

     

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

    No results.

Hirdetések értékelése

    No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg