Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

Zalakaros – termálfürdő, programok, látnivalók

| Nyugat-Dunántúl | 2012-06-07

Zalakarosi Strandfürdő

 

Zala megye gyöngyszeme: Zalakaros

A Nyugat-Dunántúl egyik legismertebb üdülési célpontja Zalakaros, a kistérség központja, közkedvelt fürdőváros. Magyarország remek adottságainak köszönhetően több fürdőváros is küzd a turisták kegyeiért, így egyre színvonalasabb programok és különböző vendégmarasztaló szolgáltatások teszik egyre vonzóbbá a városokat. A Keszthelytől mintegy 40 km-re lévő Zalakaros, mely egyben a Magyar Fürdővárosok Szövetségének tagja, a legjobbak között van: infrastruktúrája és kínálata a legnépszerűbb fürdővárosok közé emeli.

A hatvanas években találták meg a föld alatt csörgedező kincset. A termálvíz miatt hamar gyógyfürdőt építettek, amely könnyen közkedveltté vált, gyógyulni és pihenni vágyók milliói keresték már föl. A korábban sovány mezővárosban megjelent az idegenforgalom, így teljesen átalakult a város képe, mára Zalakaros a vendégváró, kényelmes és vonzó üdülővárosok egyik mintaképe.

A városban található Gránit Gyógy- és Termálfürdő 96 °C-os gyógyvize kétezer méteres mélységből tör föl és vízösszetétele egész Európában egyedülálló. Termálvizét a felső pannon rétegből nyerik, főleg mozgásszervi és bőrgyógyászati megbetegedések, valamint nőgyógyászati problémák kikúrálására alkalmazzák.

A helyiek gyakorlatilag a nyár minden napjára különböző programokat szerveznek, fesztiválok, borkóstolások és mulatságok várják az ide látogatókat. Zalakaroson nem csupán a gyógyvíz vonzó, mivel a fürdőzések előtt és után is bőséges programmal szórakoztatják a vendégeket. A könnyűzenei koncertek, ételfesztiválok és amatőr sportversenyek évről évre egyre több érdeklődőt vonzanak. A gyermekbarát programoknak hála egész családok tölthetik együtt a pihenést.

Fenyvespusztán állatsimogató, a göcseji tájon pedig erdei vasút szórakoztatja a legkisebbeket is. Szintén népszerű a fiatalok körében a Diás-szigeti túra, melynek keretében Fekete István Matula-kunyhója közelében a horgászat alapjait és a helyi vízi élővilágot ismerhetik meg szakvezetők segítségével.

A kirándulásokat, esetleg romantikus sétákat keresők számára igazi paradicsom a Kányavári-sziget, melyet gyalogosan, egy fahídon keresztül érhetünk el. A kis-balatoni térség fokozottan védett területe, érintetlen környezet, melynek különleges madárvilágáról a helyi információs rendszer ad tájékoztatást.

A közeli Bivalyrezervátum, a Kis-Balaton vidéke, valamint a közeli domboldalon zöldellő erdő, valamint a csúcson a híres kilátó tartalmas és természetközeli programokat ígérnek. Kerékpározásra, túrázásra különösen alkalmas kirándulóvidék terül el Zalakaros közelében. A közelben fekvő Sziklaszurdok Nagybakónakban az aktívabb pihenés remek szolgálója, míg a bortúra a környék szőlőhegyeinek megismerését szolgálja, s az egyik legnépszerűbb helyi kulturális szórakoztatási program.

A zalakarosi bor és a hozzá kapcsolódó vidéki borkultusz lenyűgöző egyveleg a lélegzetelállító kis-balatoni panorámával együtt. Az öreg borospincék sora, Szent Orbán (a szőlő és hegy védőszentje) szobra, valamint a fogadalmi kőkereszt a borúton a hagyományos borvidék hangulatát hordozza. Szent Orbán szobrát minden évben borral locsolják meg a régi hagyomány szerint, kérve a jó termést, míg a kőkeresztet egy gyermektelen pár állította. Fogadalmat tettek: ha végre gyermekük születik, akkor fölállítanak egy emlékkeresztet. A Csire-pincénél álló kereszt üzeni, hogy az ima meghallgattatott: a feleség hamarosan fiúgyermeknek adott életet.

Zalakarosi programok és látnivalók:

 • Fodros vízitúra (vízitúra a Zala folyón májustól minden szombaton, a túra 12 főtől indul)
 • Zalakarosi bortúra út (érintve: Kilátó borozó, Arany pince, Szent Orbán borozó, Bazsó pince)
 • Nordic Walking túra (ingyenes program, amelyre a Tourinform Irodánál lehet jelentkezni, a program szerdánként kerül megrendezésre május 1. és szeptember 30. között)
 • Dotto városnéző kisvonat (minden nap a kihelyezett menetrend szerint közlekedik, kiindulóhely: Gyógyfürdő tér)
 • Kilátó (az erdő szélén a Park utca folytatásában, a település Zalamerenye felöli határán található)
 • Vízbe lépő nő szobra (a Kisfaludi Strobl Zsigmond által készített szobor a fedett fürdő bejárata előtt látható)
 • Dísz tér (a város egyik leglátványosabb központ tere)

Zalakaros közeli programok és látnivalók:

 • Diás-szigeti túra (kiindulópont, találkozóhely: Fenékpusztai Kis-Balaton Kutatóház, kb. 13 km-re Zalakarostól)
 • Kis-Balaton Kutatóház (a Kis-Balaton Ház a Zalavár-Zalaszabar összekötő út mellett található, kb. 13 km-re Zalakarostól)
 • Kányavári-sziget (a Kis-Balaton része, mely a Sármellék és Balatonmagyaród közötti útszakasz között található, kb. 15 km-re Zalakarostól)
 • Sziklaszurdok (Nagybakónak, kb. 22 km-re Zalakarostól)
 • Csömödéri Erdei Vasút (a vonatok Lentiből indulnak, a térség kiindulópontjait – Lenti, Csömödér, Kistolmács – 32 km hosszú pályaszakasz köti össze, Lenti kb. 80 km-re található Zalakarostól)
 • Bivalyrezervátum (Kápolnapuszta, kb. 10 km-re Zalakarostól)
 • Állatsimogató (Fenyvespuszta, kb. 12 km-re Zalakarostól)

 

Gránit Gyógy- és Termálfürdő (Zalakarosi Fürdő):

A Zalakarosi Fürdő, vagy hivatalos nevén a Gránit Gyógy- és Termálfürdő, Magyarország 6. legnagyobb fürdőjeként van számon tartva. Évente több százezren keresik fel gyógyhatású termálvizét, mely a reumás mozgásszervi betegségek, gerincbetegségek, idült gyulladások, és légzőszervi, valamint emésztőszervi és nőgyógyászati betegségek esetében is igen eredményesen használható. A sok szerves anyagot és oldott sót tartalmazó gyógyvíz alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos és kénhidrogénes, melynek fluorid, bórsav és metakovasav tartalma is igen jelentős. A Gránit Gyógy- és Termálfürdő egyes részlegei a következők: Strandfürdő (10 hektár területen), Élményfürdő (külső és belső élményfürdő), Fedett fürdő, Gyógycentrum.

A gyógyfürdőben többek között az alábbi wellness és gyógyászati kezelések igényelhetők: Szolárium, Iszappakolás és Iszapfürdő, Orvosi gyógymasszázs és Tangentor masszázs, Csoportos gyógytorna, Súlyfürdő és Szénsavfürdő, Kéz- és lábfürdő, illetve Kneipp váltófürdő.

Zalakarosi Fürdő általános információk:

 • Alap belépőjegy árak, 2012: 1.650 Ft/fő (január 1-től április 27-ig és október 1-től december 31-ig), 1.990 Ft/fő (április 28-tól szeptember 30-ig)
 • Komplex belépőjegy árak, 2012: 2.990 Ft/fő (január 1-től április 27-ig és október 1-től december 31-ig), 3.200 Ft/fő (április 28-tól szeptember 30-ig)
 • Nyitvatartási idő (Fedett fürdő, Élményfürdő, Gyógycentrum): 9:00-18:00 (minden nap)
 • Nyitvatartási idő (Termálstrand): 9:00-18:00 (április 28-tól szeptember 30-ig)
 • GPS koordináták: 46° 32′ 47.9″ N, 17° 7′ 28.9″ E
 • Cím: 8749 Zalakaros, Termál út 4.
 • Telefon: 06 93/340-420
 • Fax: 06 93/340-318
 • Weboldal: www.furdo-zalakaros.hu

Zalakarosi SZÉP Kártya elfogadóhelyek a teljesség igénye nélkül:

Zalakarosi képgaléria:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Zalakaros - termálfürdő, programok, látnivalók, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

      

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

  No results.

Hirdetések értékelése

  No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg