Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

Már megjelentek a SZÉP Kártyával csalók!

| SZÉP kártya | 2012-05-21

SzepKartyat.hu - SZÉP Kártya elfogadóhelyek

 

Lassan nő a SZÉP Kártya elfogadottsága, de már megjelentek a csalók!

Az elmúlt három hónapban mintegy kétszáz új elfogadóhelyen lehet SZÉP Kártyával fizetni, bár még mindig viszonylag kevesen használják az új cafeteriát fizetésre. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az üdülési, rekreációs célú pihenőkártyának csak a meleg étkezésre használt alszámlája használható a mindennapokban. A nyári üdülőszezon közeledtével arra számítanak a kereskedők és a minisztérium is, hogy egyre többen veszik elő pénztárcájukból a kis plasztikkártyát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arról tájékoztatta a sajtót, hogy április végéig összesen 543 000 SZÉP Kártyát bocsátottak ki, az erre engedéllyel rendelkező pénztárszolgáltatók (OTP, MKB, K&H). Az elfogadóhelyek körét is hatékonyan bővítették, mivel áprilisban negyvenszázalékos növekménnyel már 21 000 helyen lehetett SZÉP Kártyával fizetni. A szálláshelyek bő negyven százalékánál lehet a kártyával fizetni, de még egyáltalán nem jellemző, hogy használnák a vendégek. A felmérések szerint csak minden ötödik üdülő tervezi, hogy például hotelszámláját a zöld-fehér kártya kontójára terhelné idén nyáron. Egy ismert szállásportál kutatása alapján az utalványkártyákat idén áprilisig csak a szálláskeresők 7%-a használta a fizetésnél. Érdekesség, hogy bár az Üdülési Csekk kiesett a bérkedvezményezett juttatások köréből, így jelentősen megcsappant a használóinak száma, így is minden tizedik szállást így rendezik, ami azt jelenti – ha a felmérés pontos –, hogy minden előnye dacára, egyelőre az egyik legfőbb területén, a szállásvásárlásnál a SZÉP Kártya kissé elmarad a korábbi üdülési célú cafeteria mögött.

Eközben viszont egyre több kártyát bocsátanak ki: másfél hónap alatt 20%-nál is nagyobb arányban bővült az OTP Széchenyi Pihenő Kártyával rendelkezők tábora. Az OTP szerint váratlanul nagy az érdeklődés, hiszen így már 450 000 OTP-s kártyabirtokos van, és a pénzintézet kártyáját több mint tízezer helyen el is fogadják.

A két, látszólag ellentétes tendencia talán csak annyit mutat, hogy a SZÉP Kártyák még viszonylag újnak számítanak a munkavállalók tárcájában, és mivel az első hosszabb üdülési szabadságokat nem vették ki, nem is nagyon tudták használni a juttatásokat. A meleg étkezésre használható vendéglátás alszámla viszont népszerű: egyrészt az internetes ételrendelések esetén is egyre többen használják, másrészt akár a hétköznapokon is lehet fizetni vele, hiszen egyre több étteremben fogadják el. Nem is csoda, hogy a vendéglátóhelyek csatlakoznak a legszívesebben az elfogadóhelyek hálózatához: már jóval nyolcezer fölött van az ilyen partnerek száma.

Az elfogadóhelyek csatlakozása körüli bizonytalanságot az is okozhatja, hogy az Erzsébet-utalvány és a SZÉP Kártya esetében is az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. Ennek fényében valószínű, hogy sok szálláshely és vendéglátóhely, illetve egyéb szolgáltató is kivár, és csak később csatlakozik a SZÉP Kártyát is elfogadók táborába.

Már megjelentek a SZÉP Kártyával csalók!

Eddig a SZÉP Kártya biztonsági hiányosságai kerültek a kritikusok előterébe. Ezeket néhány biztonsági előírás betartásával jócskán csökkenthetjük. Azonban megjelent még egy csalási forma, amely minden cafeteria esetén rövid idő után borítékolható, ráadásul ebből a kártyatulajdonosok is profitálnak: megjelentek azok a boltok, amelyek olyan termékek vásárlására is elfogadják a SZÉP Kártyát, amilyenekre a szabály szerint nem is lehetne.

A sajtóhírek szerint egy fővárosi sportboltban lehet a kártya bármelyik alszámlájával fizetni a sporteszközökért, igaz, ekkor 10%-kal többe kerülnek a termékek. A bolt ezt azzal magyarázza, hogy elég sok papírmunka van az így fizetett áruval, hiszen elvileg el sem fogadhatnák a terméket. A trükközés jól jön a kereskedőnek, hiszen nőhet a forgalma, valamint sok kártyatulajdonos is örül neki. A SZÉP-rendszer azonban ezzel éppen a célját nem éri el, a szabályszegésért pedig a kereskedőt megbüntethetik.

Valószínűleg van a sportbolt tulajdonosának olyan érdekeltsége, amely tényleges Szép Kártya elfogadóhely, így megoldható, hogy az elszámolásban ne sportcipő, hanem mondjuk a kártya rekreációs, szabadidős alszámlájának terhére, konditerem használata szerepeljen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
Már megjelentek a SZÉP Kártyával csalók!, 4.0 out of 5 based on 2 ratings

        

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

Egy hozzászólás - “Már megjelentek a SZÉP Kártyával csalók!”

  1. Simon András - 2013-01-29 @ 14:53

    A SZÉP kártyák nagyon újak, ezért sokan még nem is tudják, hogyan és pontosan mire használhatóak. Azt szerintem nem sokan tudják, hogy vannak olyan kedvezményes üdülési ajánlatot kínáló oldalak, ahol a szálláshely zsebből on-line is fizethetünk a szálláshelyért.

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

    No results.

Hirdetések értékelése

    No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg