Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

Győr – gyógyfürdő, látnivalók, nevezetességek

| Nyugat-Dunántúl | 2012-05-20

Győr - Bécsi kapu tér

 

Győr: a kultúra és a gazdaság találkozása

Magyarország hatodik legnagyobb városa, a műkincsekben gazdag, nagy történelemre visszatekintő Győr pompás otthon és kitűnő üdülési célpont. Természeti értékei, máig látható történelmi emlékei, szellemi élete az egyik legvonzóbb belföldi turisztikai céllá tette Győr városát. A több száz éve közlekedési csomópontnak számító településen a gazdaság is dinamikus fejlődést mutat, a munkanélküliségi ráta hagyományosan alacsonyabb az országos átlagnál. Az elmúlt pár évtized ipari fejlődése (pl.: Győri Ipari Park az Audi autógyárral) csak javára szolgált Győrnek, kulturális értékeiből nem veszített, így nem csoda, hogy sok érdeklődő a látnivalók mellett magába a városba is beleszeret, akár le is telepedik itt.

Csodálatos fekvésű városunk:

Győrt a találkozások városának szokták nevezni, hiszen már évszázadok óta kitűnő közlekedési adottságokkal rendelkezik. Kisalföldi fekvése enyhébb nyarat és telet jelent a környékiekhez képest, a csapadék is bővebb. Mivel a város a Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca torkolatánál fekszik, a városrészek tagolását és a városképet nagyban meghatározzák a folyók, melyek miatt Győr a folyók városa nevet is elnyerte.

Remek fekvése miatt a várost a történelem folyamán sokszor elfoglalták. Fontos szerepe volt az 1848–49-es szabadságharcban és az 1956-os forradalomban is. A II. világháború után a műemlékek védelme még komolyabb hangsúlyt kapott a városban, barokk belvárosa az egész európai turizmusban jelentős értékkel rendelkezik, feltűnő a sok sarokerkéllyel rendelkező ház is.

Győr kultúrája és hitélete:

Nemcsak ipari központ és műemlékek őrzője a történelmi város, hanem a magyarországi szellemi élet egyik bástyája is. A Győri Nemzeti Színház mellett bábszínház, balett-társulat és filharmonikus zenekar is építi a helyi kultúrát. Az elmúlt években ráadásul Győr igazi fesztiválvárossá fejlődött, főleg nyaranta egymást érik a rendezvények, melyekre az érdeklődők nem csupán az országból, de egész Európából érkeznek. Győrött a művészeti élet is virágzik a szellemi szabadságban, mely a hitéletre is jellemző.

A város a katolikus egyház és az evangélikus egyházi püspökség székhelye mellett az unitárius egyházközség központja is. Az alapvetően katolikus városban a vallási sokszínűség is megvalósult. Győr székesegyházát II. János Pál pápa bazilikai rangra emelte. A győri püspökség Szent Istvánig vezethető vissza, a mai Bazilika alapjait is az ő idejében, mintegy ezer éve rakták le. Itt őrzik Szent László hermáját, a Szent Korona és Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb ereklyéjét.

Mit nézzünk meg?

A harmadik legtöbb látnivalóval rendelkező magyarországi városként Győrt nem lehet néhány óra alatt kiismerni. A Bazilika és benne a Szent László-herma mellett a vért könnyező Szűzanya-kép, valamint a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál álló Püspökvár is szakrális, amellett pedig a régmúlt történelmének üzenetét hordozó nevezetesség.

A győri egyházmegye kincstárában több évszázados műremekek és emlékek tekinthetők meg, többek között Mátyás király Korvinája, illetve a legnagyobb magyarországi kódex, a Zalka-antifonálé.

A Kálvária valaha kelta temetőhely volt, később katonai vesztőhely. Ma a dombra egy kőlépcső vezet föl, ahol Krisztus szenvedéseit bemutató stációk láthatók. Szintén érdekes története van a Frigyláda-szobornak, melyet engesztelésül emeltek, miután egy körmeneten a katonákkal kialakult dulakodásban kiesett a pap kezéből a szentségmutató, és összetört a földön.

A világi műemlékek közül kiemelkedik az Esterházy- és Zichy-palota, de a városban több régi műemlék lakóházzal rendelkezik. Győrben sétálgatva a barokkos fényűzést jelentő nemes házak között járhatunk, ahol minden épületnek saját története van.

Ha a belvárosban járunk, feltétlenül térjünk be a sétálóutca egyik impozáns épületében kialakított Győri Látogatóközpont 21-ik századot idéző, látványos és izgalmas helyiségeibe, ahol többek között interaktív kiállítótérrel, az alsó szinten az ETO-sarok mellett, széles választékot és egyedi termékeket felvonultató ajándékbolttal találkozhatnak az érdeklődők. A felső szinten pedig, a Tourinform iroda új kiadványokkal, és hasznos információkkal várja az ide látogatókat. Az épület teljesen akadálymentesített, az informálódást egy érintőképernyős rendszer is segíti.

Győri látnivalók és nevezetességek a teljesség igénye nélkül:

 • Karmelita templom – 9021 Győr, Aradi vértanúk útja 2.
 • Győri bazilika – 9021 Győr, Káptalandomb 17.
 • Püspökvár – 9021 Győr, Káptalandomb 15.
 • Széchényi Patikamúzeum – 9022 Győr, Széchenyi tér 9.
 • Győri Nemzeti Színház – 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 7.
 • Vaskakas Bábszínház – 9021 Győr, Aradi vértanúk útja 23.
 • Xántus János Múzeum – 9022 Győr, Széchenyi tér 5.
 • Xántus János Állatkert – 9027 Győr, Kiskútliget
 • Győri ETO Park – 9027 Győr, Nagysándor József utca 31.
 • Győri Látogatóközpont – 9022 Győr, Baross Gábor utca 21-23.

Győrtől csupán 20 km-re található Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, a Pannonhalmi Bencés Főapátság.

Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő:

A Nyugat-Dunántúl egyik legismertebb gyógyfürdője, a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő, évente több tízezer érdeklődőt vonz a vizek városába. A 2000 méter mély termálkútból feltörő 65 °C-os vizét, 1978-ban minősítették gyógyvízzé. A fürdő wellness részleggel is bővült, a látogatók a földszinten és az emeleten vehetik igénybe a Szauna kert szolgáltatásait. A termálfürdő már Széchenyi Pihenő Kártya elfogadóhelyé vált, ahol egyaránt használhatók, az OTP, az MKB, és a K&H által kibocsátót SZÉP Kártyák is.

Minden hónapban egy előre kijelölt napon, az éjszakai fürdőzés szerelmesei előtt a gyógyfürdő kapujai is megnyílnak.

 • Belépőjegy árak, 2012: egész napos felnőtt jegy (2.450 Ft – hétköznap, 2.550 Ft – hétvégén és ünnepnapokon), 3 órás felnőtt jegy (2.050 Ft – hétköznap, 2.150 Ft – hétvégén és ünnepnapokon), gyermek, diák és nyugdíjas egész napos jegy (1.900 Ft – hétköznap, 2.050 Ft – hétvégén és ünnepnapokon), gyermek, diák és nyugdíjas 3 órás jegy (1.700 Ft – hétköznap, 1.800 Ft – hétvégén és ünnepnapokon)
 • Ingyenes szolgáltatások: Gyermek jegy 3 éves korig, hajszárító használat, gyermekjátszótér, pihenő ágy, csúszda – és élményelemek használata.
 • Nyitvatartási idő: 9:00-20:30 (vasárnaptól-csütörtökig), 9:00-21:00 (pénteken és szombaton, illetve ünnepnapokon)
 • GPS koordináták: 47° 41′ 17.6″ N, 17° 37′ 36.8″ E
 • Cím: 9025 Győr, Fürdő tér 1.
 • Telefon: 06-96/514-900, 06-96/514-902
 • Fax: 06-96/514-909
 • Weboldal: www.rabaquelle.hu

 

Gyirmót:

Az 1970 óta Győr városrészét képező Gyirmót, amely mindössze 11 km-re található a központtól, nagyszerű kikapcsolódást nyújt a horgászás szerelmeseinek. Az Aranyhal Horgásztó döbbenetes halállományában kiemelkedő helyet foglalnak el a pontyok, de az utóbbi időben megnövekedett a csukák száma is. Nyaranta az Aranyhal Szabadidő Központban kerül megrendezésre a Halászléfőző Verseny, mely sokszínű programjaival, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, nagyszerű kikapcsolódást teremt.

A gyirmóti Aranyhal Horgásztó területen két tó található. A hosszabbik L alakú tó, kiválóan alkalmas versenyek lebonyolítására is, a másik pedig a hobbi horgászoknak ideális.

Győri SZÉP Kártya elfogadóhelyek a teljesség igénye nélkül:

 

Győri képgaléria:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (3 votes cast)
Győr - gyógyfürdő, látnivalók, nevezetességek, 4.3 out of 5 based on 3 ratings

      

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

  No results.

Hirdetések értékelése

  No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg