Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss  |  tw

Főleg a vendéglátóhelyek örülnek a SZÉP Kártyának

| SZÉP kártya | 2012-05-24

SzepKartyat.hu - SZÉP Kártya elfogadóhelyek

 

Egyelőre a vendéglátóhelyek jönnek ki győztesen a csatából

A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) eredeti munkaneve szerint rekreációs kártya volt, célja a belföldi turizmus növelése, valamint a munkavállalók pihenésre, kikapcsolódásra való ránevelése. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy főleg a vendéglátóhelyek, és ezen belül is leginkább az éttermek és pizzériák, valamint a kávéházak jártak vele igazán jól.

A három kártyakibocsátó pénzintézet (az OTP, a K&H és az MKB) szerint bár aktívan használják a SZÉP Kártyát a munkavállalók, egyelőre főként ételfogyasztásra. A kártyához tartozó három alszámlából ugyanis az éves 150 000 forintos kerettel rendelkező (azaz havi 12 500 forintig adható) meleg étkezésre fordítható keretösszeg fogy a leggyorsabban. A felmérések is azt mutatják, hogy a munkavállalók közel 60%-a az étkezésre felhasználható vendéglátás alszámlát nevezi meg a legfontosabbnak.

Ez igazából nem meglepő eredmény, hiszen a mindennapi étkezésre használható összeget a többség szívesebben használja föl a hétköznapokban, mint tenné későbbre a nyaralásra, üdülésre. Erre van is lehetőség, és az előzetes várakozásoknak is megfelel ez a kártyatulajdonosi magatartás. A második helyezett a felhasználás céljait felsoroló listán pedig a szálláshelyek igénybe vétele. A májussal beköszöntött remek idő, valamint a nyári turisztikai szezon várhatóan a szálláshelyek (szállodák, apartmanok, panziók) vásárlását is fölhozza az étkezésre költött SZÉP-egyenleg szintjére.

Az első komoly próba valóban a 2012-es nyár lehet, hiszen mostanra vált általánosan elterjedtté a Széchenyi Pihenő Kártya használata. Jelenleg egy átlagos munkáltató havonta körülbelül húszezer forintot tölt föl alkalmazottja SZÉP Kártyájára, ennek is legnagyobb részét – általában az adókedvezménnyel maximálisan megengedett 12 500 forintot – a melegétel-vásárlásra is felhasználható vendéglátás alszámlára.

Százezres nagyságrendben vásárolunk SZÉP Kártyával:

Az MKB közleménye szerint április végére az általuk kibocsátott SZÉP kártyákkal, százezernél is több tranzakciót hajtottak végre. A K&H ugyanakkor a saját kártyáival jóval kevesebb vásárlást, körülbelül 30 000-et regisztrált ugyanennyi idő alatt, azonban ezek összege is meghaladta a 42 millió forintot. A bank egyébként már 150 000-nél is több kártyát bocsátott ki. Ezzel még meg sem közelíti az OTP 400 000 kártyatulajdonosát, igaz, utóbbi pénzintézet időbeli előnnyel is rendelkezik, hiszen az első volt, amelyik belépett a belföldi turizmust is serkentő programba. Látható tehát, hogy jelentős mennyiségű pénz mozog a SZÉP Kártyák segítségével.

A kártya ismertsége, terjedése és használata tehát folyamatosan nő, de arra nézve nincsenek pontos előrejelzések, hogy milyen hatást gyakorol majd a nyári szállásiparra. A remények szerint kimozdítja a sokszor a nyaralást is (pénzügyi vagy más okokból) elhanyagoló munkavállalókat, akik szeretnek utazni, azokat itthon tartja, valamint fellendülést hoz az évről évre komoly kihívásokkal küzdő hazai szállásoknak.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) kutatása alapján a szállodák iránti belföldi kereslet szerény mértékben, de nőtt annak ellenére, hogy az Üdülési csekket felváltó Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) forgalma a szállodákban idén az első negyedévben alacsony volt.

Mivel az Üdülési csekkek kivonulása és a SZÉP Kártya széles körű elterjedése között keletkezett egy kis űr, nem lehet pontosan fölmérni, hogy a kártyának van-e pozitív hatása. A legtöbb szállodatulajdonos szerint nem érezhető fellendülés, de egyrészt még nem vagyunk benne a hagyományos nyaralóidőszakban, másrészt a két üdülési célú cafeteria közötti átmenet nem volt mindenhol zökkenőmentes.

Nyáron tehát több derül majd ki. Izgatottan várják az érintettek, hogy mérhető lesz-e a Széchenyi Pihenő Kártyák hatása, elérik-e azt az eredményt, amely miatt létrejöttek. Eközben a munkavállalók pedig a jelek szerint szívesen használják új plasztiklapocskáikat – ha egyelőre csak étkezésre is.

Néhány SZÉP Kártya elfogadóhely a teljesség igénye nélkül:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Főleg a vendéglátóhelyek örülnek a SZÉP Kártyának, 4.0 out of 5 based on 1 rating

        

Print Friendly, PDF & Email

Szponzorált hirdetések

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

*

Legújabb blog bejegyzések

Bejegyzések értékelése

    No results.

Hirdetések értékelése

    No results.

Szponzorált hirdetések

kép szöveg